Lesencei Pupos Borház Balaton-Felvidék

Hun Ger UK Blind
Chardonnay
Szürkebarát
Olaszrizling
Pinot-Blanc
Vivien Grand Cuveé
Kőóra Cuveé
Pinot Noir
Pinot Noir Rosé
 
 
Ételek
Chardonnay (száraz fehérbor) Balatoni magyar Chardonnay fehérbor

A Chardonnay pincészetünk egyik fő fajtája. A terület kedvező fekvésének és a sok napsütésnek köszönhetően évről-évre magas mustfokkal, kiváló minőségben szüreteljük. A bor erjesztése reduktív technológiával történik az illat, íz és zamatanyagok megőrzése érdekében. Ezt követően a bor ászok hordóba kerül további érlelés céljából, melynek időtartama változó, évjárattól függően.
Ízében dominálnak a más fajtához hasonlíthatatlan összetett savak. Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz, az érett bornál vajasság. Palackban évekig tárolható, minőségét íztartalmát megőrzi.
Fogyasztását 14°-on, tésztához, nemes halakhoz, fehér húsokból, készült ételekhez, kecskesajthoz ajánljuk. Vagy ínyenceknek egyszerűen a bor ízének élvezetéért.

Több borversenyen sikeresen szerepeltünk vele:
Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye (2006)
I. Országos Biobor Verseny (2002)


Oldal tetejére


Szürkebarát [Pinot-Gris] (száraz fehérbor)

Balaton-felvidéki magyar Szürkebarát fehérbor

A szürkebarát évről évre kiváló minőségben terem. Pincészetünk száraz szürkebarátot készít, harmonikus, szép savakkal, mivel az aromák és ízek valójában szárazon mutatkoznak meg. Ennél a fajtánál is nagyon fontos a szüret időpontjának megválasztása. A bor színe halvány aranysárga, de késői szüretelés esetén rosé-ra emlékeztető is lehet. Ezt másképpen "pink"-nek is nevezik, amit a címkén fel is tüntetünk.
A bor testes, íz-, zamat- és extraktgazdag, finom savú.
Fogyasztása: 8-10C°-on ajánlott. Kiváló kísérője a fehér húsú halaknak.


Oldal tetejére





Olaszrizling (minőségi száraz fehérbor)

Balatoni magyar Olaszrizling fehérbor

Az olaszrizling pincészetünk egyik fő fajtája, minden évben magas mustfokkal szüreteljük.
A vulkanikus talajnak köszönhetően élénk savakkal rendelkezik. Erjesztése reduktív technológiával történik, ezáltal illata gyümölcsös, íze keserű mandulára emlékeztet.
Eme ízjegy itt a Balaton-felvidéken hangsúlyosabb, mint a más borvidékeken termelt olaszrizlingeknél, telepítettségének nagysága pedig a legnagyobb a Borvidékek tekintetében.
A bor érlelése ászokhordóban történik, időtartama minimum 6-12 hónap.
Magyaros csirkeételekhez ajánljuk fogyasztását 10-12C°-on.


Oldal tetejére






Pinot Blanc

Balatoni magyar Pinot Blanc fehérbor

A Pinot Blanc, más néven Fehér burgundi, zárkózott illatú, ízében is tartózkodó bor, némi mogyoró ízzel. Értékes, enyhén fűszeres szőlőfajta. Egyedi ízét a gyógynövényekre emlékeztető aroma adja. Szőlészetünk egyik legfiatalabb ültetvénye, várhatóan ebben az évben kerül palackba, majd forgalomba.
Kínálhatunk hozzá balatoni fogast, ruccolával, szőlővel, kecskesajttal, kemencében sütve.


Oldal tetejére









Vivien Grand Cuveé (minőségi félédes fehérbor)

Balaton-felvidéki magyar Cuveé fehérbor

Kései szüretelésű olaszrizling, rizlingszilváni és pinot blanc házasítása. Tölgyfahordóban érleljük. Illatában és zamatában sokrétű, aromái kellemes hatásúak.
Fogyasztását fehér húsokhoz, illetve desszert borként is ajánljuk 10-12C°-on.


Oldal tetejére












Kőóra-Cuveé

Balatoni magyar Cuveé fehérbor

Olaszrizling, rizlingszilváni és chardonnay házasítása. Tölgyfa hordóban érlelt, élénk savakkal rendelkező borházasítás. A bor domináns jellegét a chardonnay adja, melyhez kesernyés zamatával társul az olaszrizling és jól kiegészíti a rizlingszilváni.
Magyaros pörköltekhez ajánljuk 10-12C°-on.


Oldal tetejére












Pinot-Noir (száraz vörösbor)

Balaton-felvidéki magyar Pinot-Noir vörösbor

Magyar fajtaneve kék burgundi. Világszerte ismert szőlőfajtából készült vörösbor.
Termőhelye a badacsonyi Ányos dűlő. A szürkebarát és a fehér burgundi rokona.
Acéltartályban erjedt, rövid fahordós érlelés után került palackba. A bort szép szín, mérsékelt savak jellemzik. Fogyasztása 17C°-on ajánlott.
Kitűnően illik grillezett zöldségekhez.


Oldal tetejére









Pinot-Noir Rosé (száraz rose bor)

Balaton-felvidéki magyar Pinot-Noir Rosé rosé bor

A Pinot-Noir mint alapanyag kiváló rosé borok készítéséhez.
A 2010-es évjárat magas cukorfokon szüretelt, acéltartályban erjedt és érlelt.
Üde savakkal, magas szén-dioxiddal rendelkezik. Illata gyümölcsös, eperre emlékeztető, színe hagymahéj.
Fogyasztása 8-10 C°-on ajánlott.
Könnyű natúr salátákhoz ajánljuk.


Oldal tetejére










Recept ajánlataink

Vörösboros marhapörkölt:
Hozzávalók:
1 kg sovány marhahús (pl. vesepecsenye)
50 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
kis darab erős paprika

bors
2 dl Pinot-Noir (Lesencei Pupos Borház)
1 kiskanál kömény
1 zöldpaprika
1 nagyobb paradicsom hámozva, magozva
leheletnyi kakukkfű és majoranna

Elkészítés:
A húst közepes kockákra, a hagymát apróra vágjuk A vöröshagymát olajon aranysárgára sütjük. Ekkor felöntjük vízzel, sózzuk és újból zsírjára sütjük. A lecsepegtetett húst beledobjuk, és fehéredésig sütjük, erős tűzön. Mikor kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma. Megint sütögetjük. A zöldpaprikát apró kockákra vágjuk, és beletesszük. Ha úgy látjuk, pici vizet öntehetünk bele, és megsózzuk. Hagyjuk fődögélni, közben bors és só még jöhet bele. Félidőben fűszerezzük a kakukkfűvel és majorannával, de épp csak egy kicsit. Mikor a hús félpuha, mehet bele a felkockázott hámozott paradicsom és a vörösbor is. Barnásra főzzük mindezt. A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott fokhagymával és köménnyel, mert ezek a fűszerek sokszor elillannak. A pörköltnek zamatos, fűszeres, barnásnak és sűrűnek kell lennie.

Megjegyzés:
Bográcsban is tökéletes, ott ne olajat, hanem kiolvasztott szalonnát használjunk zsiradéknak.

Oldal tetejére
Az utolsó módosítás dátuma:
2018.04.09.
Adatvédelmi nyilatkozat Vendégkönyv Ingyenes linkcsere Szerkesztők Segítség

Javasolt böngésző‘k: Mozila Firefox Google Chrome Internet Explorer Opera

Készült a Lesencei Pupos Borház megbízásából, minden jog fenntartva. 2013.