Lesencei Pupos Borház Lesencei Pupos Borház

Magyar
Deutsch
English
Hagyományos oldal
lesence

Üdvözöljük honlapunkon!Családi pincészetünk a Tapolcai-medence nyugati részén, a Balaton-felvidéki Borvidék területén helyezkedik el. Egyik oldalról a tanúhegyek sora - Csobánc, Nemesgulács, Badacsony, Szent-György hegy, Szigliget - másik oldalról a Balaton zárja a kivételesen szép medencét. Ilyen kilátással nem minden nap találkozik az ember, a látvány Európában is egyedülálló.

 

Eötvös Károly, a vidék nagy költõje így dicséri a tájat: „A Lesence-völgynek és Szigligeti öbölnek nyugati oldala leírhatatlan. Száz költõnek száz dala se tudja szépségeit elszámlálni. Hacsak festõ és szobrász nem jön segítségére. És még az se elég. Lélek kell ide, mely érezni tud és rajongani, s minden ízében magyar.”

 

Ezen a vidéken évszázadok óta bortermelés folyik. A három Lesence - Lesencefalu, Lesenceistvánd és Lesencetomaj - szõlõsgazdái kellemesen savas, tüzes, karakteres borokat készítenek maguk és vásárlóik számára.

A Lesencei körzet 400 hektárt meghaladó, szõlõtermesztésre alkalmas területtel rendelkezik, amelyet a Keszthelyi hegység keleti felének dolomit alapú kõzetei jellemeznek. A vidék legmagasabb pontja a Kõ- orra (403 méter).

A körzet klímáját a Bakony hegyeibõl áramló hideg levegõ, a Balaton hõmérséklete és napfényt visszaverõ hatása határozzák meg. A szõlõtermelésre és borkészítésre nagy hatással van a körzet kiváló vízháztartása is.

ziouzfdziufzoiierpote8

 

 

 

Oldal tetejére

Az utolsó módosítás dátuma:
2018.04.09.
Adatvédelmi nyilatkozat Vendégkönyv Ingyenes linkcsere Szerkesztők Segítség

Javasolt böngésző‘k: Mozila Firefox Google Chrome Internet Explorer Opera

Készült a Lesencei Pupos Borház megbízásából, minden jog fenntartva. 2013.